Transsendenttinen Meditaatio

Liikalihavuus

Sandeep Chaudhary, M.D.

Sandeep Chaudhary (M.D.) on sisätautien, endokrinologian ja lastentautien erikoislääkäri. Hän toimii ylilääkärinä Scripps Memorial Hospitalissa, La Jollassa, Kaliforniassa.
 

Tohtori Chaudhary
vastaa kysymyksiin liikalihavuudesta.

K: Olen niitä ihmisiä, jotka lihovat pelkästä ruoan katselemisestakin. Miten TM voisi auttaa minua laihtumaan?

Tri Chaudhary: Monilla ihmisillä on vaikeuksia hallita näläntunnetta ja ruokahalua, ja tutkimusten mukaan siihen on hormonaalisia syitä. Stressillä on suora vaikutus monien tähän liittyvien hormonien eritykseen. Stressaantuneena voi kadottaa luontaisen kykynsä tietää, mitä elimistö tarvitsee ja mitä se ei tarvitse. Transsendenttisen Meditaation tekniikka auttaa kehittämään henkisen ja fyysisen tasapainotilan, jossa tekee luonnostaan mieli syödä niitä ruokia, joita elimistö tarvitsee. Kun elimistö saa haluamaansa ruokaa, ruokahalu pysyy yleensä paremmin tasapainossa.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Vaikuttaako stressi ylipainoon?

Tri Chaudhary: Stressillä on tärkeä rooli lihomisessa. Esimerkiksi kortisoli-hormonia vapautuu stressivasteen yhteydessä. Kortisoli lisää insuliiniresistenssiä, ja insuliini on hormoni joka saa painon lisääntymään ja pysymään. Kun elimistön insuliiniresistenssi on kasvanut, se joutuu erittämään enemmän insuliinia syömäsi ruoan käsittelemiseksi. Eli jos kortisolitasosi on korkeampi, sinulla on enemmän insuliiniresistenssiä, joka puolestaan aiheuttaa painon nousua. Useiden tutkimusten mukaan Transsendenttisen Meditaation tekniikka, stressiä vähentämällä, alentaa kortisolin perustason pitoisuuksia.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Eivätkö ruokatottumukseni – mitä syön, milloin ja kuinka paljon – ole tärkeämpiä kuin TM:n harjoittaminen?

Tri Chaudhary: Kyllä, tietenkin syömäsi ruoat ja niiden laatu ovat hyvin, hyvin tärkeitä terveydellesi. Kuitenkin, kun ihmiset ovat vähemmän stressaantuneita, he pystyvät paremmin valitsemaan sopivan määrän sopivan laatuista ruokaa elimistön tarpeisiin. Tutkimusten mukaan TM-ohjelma on tehokkain saatavilla oleva stressin­hallinta­menetelmä.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Tulen nälkäiseksi aterioiden välllä. Auttaako TM vastustamaan näläntunnetta?

Tri Chaudhary: En usko, että näläntunteen vastustaminen auttaa, koska yleisesti ottaen, kun ihmiset alkavat vastustaa jotain, he kohdistavat siihen huomionsa ja alkavat haluta sitä vielä enemmän. Paino-ongelmista kärsivät ihmiset usein huomaavat, että kun he alkavat rajoittaa syömistään, heille tulee mieliteko juuri niihin ruokiin joita he yrittävät välttää. Sanoisin, että TM-tekniikka vähentää tarvetta näläntunteen vastustamiseen tuomalla enemmän tasapainoa ruokahaluun ja tietoisuutta elimistön todellisista tarpeista. Tämä johtaa syödyn ruokamäärän luonnolliseen vähentymiseen.

TM-tekniikka vähentää stressiä ja lisää mielen ja kehon tasapainoa, jolloin ihminen alkaa luonnostaan syödä hyviä ruokia oikeaan aikaan päivästä, sopivina määrinä, ilman tarvetta näläntunteen vastustamiseen.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Se siis tapahtuu spontaanisti – siihen ei tarvitse pakottautua?

Tri Chaudhary: Kyllä, ehdottomasti. Tutkimuksissa muiden haitallisten tottumusten, kuten tupakoinnin tapauksessa on havaittu, että monet ihmiset jotka aloittavat Transsendenttisen Meditaation, lopettavat tupakoinnin spontaanisti, eivätkä joudu tukeutumaan nikotiinikorvaushoitoihin. Samalla tavalla henkilö voi spontaanisti ja luonnostaan lopettaa ylensyönnin ja päästä eroon syöpöttelykausista, jotka eivät ole elimistön tarpeiden mukaisia tottumuksia.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia