Transsendenttinen Meditaatio

Sydän- ja verisuonitaudit

Gary P. Kaplan, M.D., Ph.D.

Gary P. Kaplan (M.D., Ph.D.) on neurologian kliininen apulaisprofessori Hofstra-yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hänelle on myönnetty New Yorkin osavaltion lääkäriyhdistyksen Albert H. Douglas -palkinto ansioistaan lääkäreiden kliinisenä opettajana.

César Molina, M.D., F.A.C.C.

César Molina (M.D., F.A.C.C.) on sydäntautien erikoislääkäri ja Yhdysvaltain kardiologiyhdistyksen jäsen (Fellow of the American College of Cardiology). Hän toimii ylilääkärinä El Camino Hospitalissa, Mountain View'ssa, Kaliforniassa.
 

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R.

Robert Schneider (M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R.) on sydäntautien erikoislääkäri ja tutkija, jolle on myönnetty yli 20 miljoonaa dollaria Yhdysvaltain terveysviraston (NIH) apurahoja uraauurtaviin tutkimuksiin sydäntautien luonnonmukaisesta hoitamisesta ja ehkäisystä.

James Krag, M.D.

James Krag (M.D.) on Yhdysvaltain psykiatrisen seuran jäsen (Fellow of the American Psychiatric Association) ja Virginian psykiatrisen yhdistyksen puheenjohtaja. Hän toimii nykyään ylilääkärinä Liberty Pointissa, joka on yksityinen hoitopaikka psykiatrisista ongelmista kärsiville nuorille.

Tohtorit Kaplan, Molina, Schneider ja Krag vastaavat kysymyksiin
sydän- ja verisuonitaudeista.

K: Kun vuosia jatkuneen korkean verenpaineen seurauksena on yleensä verisuonten kalkkeutuminen (ateroskleroosi), joka johtaa ongelmiin kuten aivohalvaus tai sydänkohtaus, onko näyttöä että Transsendenttisen Meditaation tekniikka voi vähentää verisuonten kalkkeutumista?

Dr. Kaplan: Stroke-lehdessä julkaistu uraauurtava tutkimus osoitti, että kaulavaltimon seinämän paksuus, joka on varoitusmerkki verisuonten kalkkeutumisesta, vähenee Transsendenttisen Meditaation säännöllisen harjoittamisen myötä.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Miten Transsendenttisen Meditaation tekniikka voi vaikuttaa verisuonten kalkkeutumisen fyysisiin riskitekijöihin, kuten verenpaineeseen, kolesterolitasoon ja insuliiniresistenssiin?

Tri Molina: Transsendenttinen Meditaatio, vaikkakin se on henkinen tekniikka, tuottaa ainutlaatuisen neuro-psyko­fysiologisen tilan. Siihen liittyvät fysiologiset muutokset johtavat kolesterolin ja verenpaineen alenemiseen. Kun verenpaine ja kolesterolitaso alenevat, verisuonten kalkkeutumisen riski vähenee. Tutkimukset ovat osoittaneet että sepelvaltimopotilailla, jotka harjoittavat Transsendenttisen Meditaation tekniikkaa, on vähemmän rasitusrintakipua. Rasitustesteissä TM-tekniikkaa harjoittavilla koehenkilöillä havaitaan lisääntynyttä suorituskykyä, ja vastaavasti vähentynyttä sydänlihaksen hapenpuutetta.

On myös tärkeää huomata, että korkea verenpaine, diabetes ja tupakointi ovat sydäntautien kolme tärkeintä riskitekijää. Toisaalta korkea verenpaine on myös aivoverenkierron häiriöiden tärkein riskitekijä. Transsendenttisen Meditaation tekniikan on osoitettu vähentävän sekä systolista että diastolista verenpainetta (ylä- ja alapainetta), mutta ennen kaikkea se vähentää systolista verenpainetta, joka on vahvimmin yhteydessä aivoverenkierron häiriöiden riskiin. Systolinen verenpaine on myös juuri se, johon nykyinen farmakologinen hoito ei tehoa kovin hyvin.

Transsendenttisen Meditaation tekniikan on myös osoitettu vähentävän insuliini­resistenssiä, jota pidetään hyvin tärkeänä diabeteksen, korkean verenpaineen ja sepelvaltimotaudin riskitekijänä.

Tri Schneider: On totta että verisuonten kalkkeutuminen johtuu monista riskitekijöistä, kuten korkea verenpaine, tupakointi, korkea kolesterolitaso, metabolinen oireyhtymä ja insuliiniresistenssi. Lisäksi tulevat taustalla olevat biokemialliset epätasapainot, joita vapaat radikaalit eli oksidatiivinen stressi aiheuttavat. Tutkimukset ovat osoittaneet että krooninen stressi edistää verisuonten kalkkeutumista sekä suoraan että myös pahentamalla lähes jokaista muuta sydäntautien riskitekijää. Krooninen stressi vaikuttaa stressihormonien, kuten kortisolin välityksellä, sekä myös adrenaliinia ja noradrenaliinia tuottavan sympaattisen hermoston kautta.

Tutkimukset Transsendenttisen Meditaation ohjelmasta ovat osoittaneet, että se vähentää useimpia tärkeimmistä verisuonten kalkkeutumisen riskitekijöistä – psykologista stressiä, korkeaa verenpainetta, tupakointia, korkeaa kolesterolia, hapettuneita rasvahappoja sekä insuliiniresistenssiä. Neurohormonien tasolla on havaittu stressihormonien ja sympaattisen hermoston häiriöiden vähentymistä. Muutokset sisäeritys- ja verenkiertojärjestelmien toiminnassa ovat oletettavasti tulosta paremmasta järjestyneisyydestä ja tasapainosta keskushermostossa.

Sydän- ja verenkiertotautien riskitekijöiden vähenemisen lisäksi tutkimuksissa on havaittu verisuonten supistumisen vähenemistä (verisuonten kalkkeutumisen lievenemistä), sydämenlaajentuman vähenemistä (vasemman kammion laajentuma) sekä kuolleisuuden vähentymistä (sekä sydäntautien että muiden syiden takia). Tässä on siis kyseessä hyvin tunnettu tapahtumaketju, jossa transsendoiminen Transsendenttisen Meditaation tekniikalla johtaa parempaan sydämen terveyteen.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Oletin että verisuonten kalkkeutuminen johtuu ensisijaisesti geneettisistä tekijöistä ja ruokavaliosta. Miten TM-harjoitus voi vähentää verisuonten kalkkeutumista?

Tri Krag: Olet aivan oikeassa kun sanot, että geneettiset tekijät ovat hyvin tärkeitä, mutta lääketieteessä tiedetään hyvin että useimmat ihmiset eivät elä niin pitkään kuin heidän geeninsä antaisivat mahdollisuuden. Sen sijaan he kuolevat vuosia aiemmin. Syömäsi ruoka on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on miten kehosi käyttää tämän ruoan aineenvaihdunnassaan.

Kuvitellaan esimerkkinä ateria, joka on täydellisen terveellinen joka suhteessa. Yhtenä päivänä kun istut syömään, tunnet olosi rauhalliseksi ja onnelliseksi ja olet rakastavan perheen ja ystävien ympäröimä. Toisena päivänä syöt täsmälleen saman aterian, mutta olet väsynyt, huolissasi, vihainen ja epäsovun ympäröimä. Kehosi kannalta nauttimasi ateria ei ole sama, eikä tuota samaa lopputulosta aineenvaihdunnassa. Selvästikään ruokavalio ei yksin ole ratkaisun avain. Transsendenttisen Meditaation tekniikka tuottaa rauhallisen tilan, joka kulkee mukanamme. Silloin aineenvaihduntamme hyödyntää paremmin paitsi ruoan, myös kaikki muut aisteihimme tulevat vaikutteet.

K: Eikö minun tarvitse muuttaa ruokavaliotani, että terveyteni paranisi?

Tri Schneider: Ei, tutkimuksissa on havaittu että koehenkilöillä, jotka harjoittivat Transsendenttisen Meditaation tekniikkaa, sepelvaltimotaudin riskitekijät vähentyivät ilman mitään muutoksia ruokavaliossa tai elämäntavassa. Mutta tietenkin parempaa terveyttä ja pitkäikäisyyttä varten on aina parasta valita terveellisiä ruokia.

Tri Molina: Ei, Transsendenttisen Meditaation tekniikkaan ei liity mitään vaatimuksia ruokavalion suhteen. Ruokavalion muuttaminen ei ole edellytys Transsendenttisen Meditaation harjoittamiselle, eikä se ole edellytys tutkimuksissa havaittujen hyötyjen saamiselle. Kuitenkin potilaiden on aina viisasta syödä säännöllisiä aterioita, terveellistä, vastavalmistettua ruokaa, erityisesti tuoreita hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja kokojyväviljaa.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Suositteletteko Transsendenttisen Meditaation tekniikkaa auttamaan sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskitekijöiden vähentämisessä?

Tri Molina: Itse asiassa suosittelen Transsendenttisen Meditaation tekniikkaa kenelle tahansa, koska ihmisen ei tarvitse olla sairas meditoidakseen.

On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan Transsendenttisen Meditaation tekniikka lisää pitkäikäisyyttä ja vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna kontrolliryhmiin, jotka eivät tehneet mitään, saivat tavallista hoitoa, tai harjoittivat muita rentoutustekniikoita. Toisaalta TM-tekniikka kyllä vähentää sydäntautien ja aivo­halvauksen riskitekijöitä.

Transsendenttinen Meditaatio on hyvin yksinkertainen henkinen tekniikka. Kun sitä harjoitetaan säännöllisesti, se on yhteydessä verenpaineen alentumiseen ja parantuneeseen neurofysiologian ja sisäeritysjärjestelmän yhteistoimintaan. Se on siis prosessi, jonka kautta voit alentaa korkeaa verenpainetta, vähentää verisuonten kalkkeutumista, ja samanaikaisesti tulla virkeämmäksi, valppaammaksi, nopea­älyisemmäksi ja onnellisemmaksi.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia