Transsendenttinen Meditaatio

Päihteiden väärinkäyttö (nuorilla)

William Stixrud, Ph.D.

William Stixrud (Ph.D.) on kliininen neuropsykologi, joka johtaa William Stixrud & Associates -klinikkaa Marylandin Silver Springissä. Klinikka on erikoistunut oppimis- ja/tai tunnehäiriöisten lasten, murrosikäisten ja aikuisten neuropsykologiseen arviointiin. Lisäksi hän toimii kliinisenä ohjaajana Children’s National Medical Center -lastensairaalassa Washington D.C.:ssä.

Tri Stixrud vastaa kysymyksiin
nuorten päihteidenkäytön ehkäisystä.

K: Onko lasten ja nuorten keskuudessa nähtävissä päihteidenkäytön lisääntymistä?

Tri Stixrud: Ehdottomasti yksi suurimmista nuorilla esiintyvistä stressiperäisistä ongelmista on huumeiden ja alkoholin käyttö. Nuorten juomiskäyttäytyminen on muuttunut merkittävästi viimeisten muutaman vuoden aikana, mm. ns. kännijuominen, jossa tietoisesti tähdätään sammumiseen, on lisääntynyt.

Kun olin itse yliopistossa opiskelijana 30 vuotta sitten, nuoret usein joivat yleensä pitääkseen hauskaa. Nykyisin opiskelijat juovat kuin viimeistä päivää, kuin unohtaakseen.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Ja johtuuko tämä alkoholin väärinkäyttö stressistä?

Tri Stixrud: Tiedämme, että ihmiset juovat osin lievittääkseen stressiä, ja siinä on todennäköisesti syy siihen miksi tutkimustulosten perusteella Transsendenttisen Meditaation tekniikka on niin äärimmäisen tehokas riippuvuuksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Stressi tekee nuorista haavoittuvampia huumeiden ja alkoholin väärinkäytölle, mutta stressihormonit tuntuvat myös toimivan alkoholin ja huumeiden kanssa siten, että yhteisvaikutus on vieläkin tehokkaampi ja nautinnollisempi. Tämä tarkoittaa, että jos olet stressaantunut, käytät todennäköisemmin alkoholia ja huumeita, ja myös todennäköisemmin saat nautintoa näistä haitallisista aineista, koska käyttämäsi kemikaalit ja stressihormonit toimivat sillä tavalla yhdessä.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Kuinka siis voin suojata lapseni huumeiden ja alkoholin väärinkäytöltä?

Tri Stixrud: Todennäköisesti ei ole olemassa keinoa ikään kuin rokottaa kaikkia ihmisiä huume- ja alkoholiongelmia vastaan, mutta mielestäni lasten opettaminen TM-tekniikan käyttöön voi auttaa. Transsendenttista Meditaatiota harjoittamalla nuoret oppivat poistamaan stressin elimistöstään, ja oppivat löytämään sisäistä rauhaa ja onnellisuutta. Tämä on yleinen meditoijien kokemus kaikkialla maailmassa, myös nuorilla. Kun mieli asettuu, koettu rauha on hyvin nautinnollista, hyvin mukavaa. On tehty paljon tutkimuksia TM:n käytöstä kemikaaliriippuvuuksien ehkäisyssä ja hoidossa aikuisilla, eikä ole syytä olettaa etteivät nämä tutkimukset olisi relevantteja myös nuorten kohdalla.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia

K: Vaikuttaa siltä, että alkoholin ja huumeiden väärinkäyttö on haitallisempaa nuorille.

Tri Stixrud: Aivan niin. Kun n. 10 vuotta sitten kävi selväksi, että teini-ikäisten aivot kehittyvät vielä hyvin nopeasti, tutkijat ajattelivat: “Meidän täytyy alkaa tutkia tätä, koska tiedämme että alkoholilla on karmea vaikutus aivojen kehittymiseen kohdussa; mitä se sitten tekee näille vielä kehittyville teini-ikäisten aivoille?”

Ja nykyisin konsensus on, että se on hyvin huolestuttavaa. Alkoholilla on paljon tuhoisampi vaikutus teini-ikäisen aivoihin kuin aikuisen aivoihin. Joten luulenpa, että näemme vielä suuren muutoksen siitä asenteesta, että “kaikkihan juovat, mitä sitten” siihen ajatteluun, että “meidän täytyy suojella teini-ikäistemme aivoja huumeiden ja alkoholin haitallisilta vaikutuksilta”.

Näkisin, että Transsendenttinen Meditaatio on yksi työkalu tässä, ensinnäkin koska sillä voi hallita vastetta stressiin. Ja toisekseen, se auttaa ihmisiä kokemaan sisäistä onnellisuutta, rauhaa, tyytyväisyyttä ja stressistä vapautumista – juuri niitä asioita joita monet nuoristamme hakevat huumeiden ja alkoholin käytöllä.
Aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia