Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Intiaaniheimo taistelee diabetesta
vastaan TM:n avulla

Transsendenttisesta Meditaatiosta on tullut yksi apuväline Amerikan intiaanien taistelussa yleiseksi käynyttä 2-tyypin diabetesta vastaan. Nebraskassa, Winne­bago-heimon sairaalassa työskentelevä johtajalääkäri Ahmed Mohammed arvioi, että jopa 66% potilaista on joko 2-tyypin diabeetikkoja tai esidiabeetikkoja. Hän tietää, että oikea ruokavalio ja liikunta voivat vähentää diabeteksen oireita, mutta huomauttaa että stressi on usein pahentava tekijä niillä, jotka ovat häviämässä taistelunsa sairautta vastaan. Tämän tilanteen muuttamiseksi osa heimon jäsenistä on aloittanut TM-harjoituksen.

Winnebago-heimon jäsen Warner Earth kertoo, että hänen verensokerinsa nousi toisinaan yli 500 mg/dl (28 mmol/l; normaali luku on n. 4-6,5 mmol/l eli n. 70-115 mg/dl). Muutaman kuukauden TM-harjoituksen jälkeen hänen verensokerinsa on palannut normaaliksi. "Olen myyty TM:lle", hän sanoo.

Los Angelesin Cedars-Sinai -sairaalan tutkimuksessa vuonna 2006 havaittiin, että TM-harjoittajilla oli merkittävästi alempi verenpaine sekä paremmat verensokeri- ja insuliinitasot. Tutkimuksessa havaittiin myös vahva korrelaatio stressin ja insuliiniresistenssin aiheuttaman korkean verensokerin välillä, mikä on tyypillistä 2-tyypin diabetekselle.

Winnebago-heimon sairaalassa havaittiin tutkimuksessa, että säännöllisesti meditoivilla vanhuksilla sokerihemoglobiini (GHb-A1c) aleni, mikä helpottaa elimistön taistelua diabetesta vastaan. Stressi lisää insuliiniresistenssiä, niin että elimistö ei kykene käyttämään insuliinia tehokkaasti. Tämä havainto on yhden­mukainen Cedars-Sinai -sairaalan tutkimuksen kanssa.

TM:n aloittaneet heimon vanhimmat kertoivat, että verensokerin ja verenpaineen alentumisen lisäksi heidän mieleensä palautui joitakin perinteisiä lauluja, jotka he olivat unohtaneet. "TM on auttanut heitä pääsemään uudestaan yhteyteen pyhyyden kanssa", sanoo Prosper Waukon, paikallinen opettaja, joka on ollut aktiivinen TM-koulutuksen tuomisessa heimon reservaattiin. Hänen mielestään pyhyyden kokemus on yksi avaintekijä intiaanien toipumisessa, ei ainoastaan diabeteksesta, vaan myös muista ongelmista, jotka vaivaavat alkuperäiskansoja. Päihteiden väärinkäyttö, väkivalta ja diabetes ovat oireita, joiden taustalla on perinteisen hengellisyyden unohtuminen, hän toteaa.

Warner Earth sanoo: "Menetin neljä perheenjäsentä diabetekselle. Molempien vanhempieni jalat on amputoitu. En halua tämän tapahtuvan heimolleni. Jos TM auttaa meitä, haluan että se saadaan käyttöön."

Lisää aiheesta:

tm.org/blog/meditation/native-americans

indiancountrytodaymedianetwork.com/2012/02/01/

"Effects of a Randomized Controlled Trial of Transcendental Meditation on Components of the Metabolic Syndrome in Subjects With Coronary Heart Disease", Arch Intern Med. 2006;166:1218-1224