Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Haastattelussa tanskalainen lääkäri
ja TM-opettaja Charlotte Bech

Charlotte Bech on tanskalainen lääkäri ja Transsendenttisen Meditaation opettaja, joka pyörittää omaa terveys- ja hyvin­vointiklinikkaa. Seuraavassa on ote tri Bechin tuoreesta haastattelusta.

Suositteletko lääkärinä potilaillesi Transsendenttista Meditaatiota?

Tri Bech: Suosittelen Transsendenttista Meditaatiota lähes­tulkoon jokaiselle potilaalle, joka tulee klinikalle. Monet heistä oppivat meditaation, ja sillä on huomattava vaikutus heidän terveyteensä. Se vaikuttaa stressiä lievittämällä, ja useimmat sairaudet ovat tavalla tai toisella yhteydessä stressiin.

Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit: useimmat niistä ovat selvästi stressiperäisiä. Korkea kolesteroli, korkea verenpaine, sydämen rytmihäiriöt, kivut sydämen alueella, verisuonten kalkkeutuminen... kaikki nämä erilaiset sydän- ja verisuonitaudit ovat useimmiten stressin aiheuttamia. Sama pätee astmaan, migreeniin, MS-tautiin... Transsendenttisella Meditaatiolla on positiivinen vaikutus näihin sairauksiin.

Toinen esimerkki on krooniset sairaudet. Transsendenttinen Meditaatio on hyödyllistä potilaille, jotka ovat kroonisesti sairaita, tai joilla on jokin vakava sairaus kuten syöpä tai munuaisten vajaatoiminta. Tutkimusten mukaan TM ei pysty parantamaan näitä sairauksia. Mutta meditaation harjoittamisen tuloksena ihmiset sietävät paremmin lääketieteellisiä hoitojaan. Heillä on enemmän energisyyttä ja positiivisempi asenne, he ovat onnellisempia. Tutkimuksissa on havaittu, että nämä potilaat saavuttavat paremman elämänlaadun.

Minulla on ollut useita syöpäpotilaita, jotka ovat tulleet luokseni viimeisenä keino­naan, 2-3 viikon elinaikadiagnoosilla. He ovat kysyneet: "Mitä voit tehdä hyväkseni?" Neuvon heitä aloittamaan Transsendenttisen Meditaation, koska tässä tilanteessa fysiologisten hoitojen mahdollisuudet ovat hyvin rajoitettuja. Joissain tapauksissa TM-opetus on täytynyt järjestää heidän kotonaan sairasvuoteen äärellä, koska he eivät ole pystyneet enää kävelemään tai edes seisomaan. Ja päivän päätteeksi he ovat sanoneet, että se oli parasta mitä he ovat tehneet koko elämänsä aikana. Se voi muuttaa täysin heidän ajattelunsa – opittuaan meditoimaan he alkavat uudelleen kokea elämäniloa ja löytää positiivisia näkökulmia elämäntilanteeseensa.

Eli meditaatio lievittää erilaisten sairauksien aiheuttamaa kärsimystä. Mutta entä ennaltaehkäisy – ehkäiseekö säännöllinen TM-harjoitus sairastumasta?

Tri Bech: Kyllä, ehdottomasti. Esimerkiksi ihmisillä jotka harjoittavat TM:ää säännöl­lisesti, on vähemmän tartuntatauteja – flunssia, korva- tai kurkkutulehduksia, jopa keuhkokuumeita. Näissä havaitaan selvää parannusta. Tässäkin vaikutus tulee stressin vähentymisen kautta – kun olet vähemmän stressaantunut, vastustuskyky on vahvempi, eikä tartunta pääse iskemään niin helposti. Kaikkien lääkärien olisi hyvä tietää, että TM-harjoitus on hyvin tehokas lisä muille hoidoille, joita käytämme.

Olen hiljattain opettanut Transsendenttista Meditaatiota suuressa IT-yhtiössä Kööpenhaminassa yhdessä kollegani Henrik Klamerin kanssa, joka on lisäksi IT-asiantuntija. Jokainen joka oppi meditoimaan tuossa yhtiössä kertoi, että se oli elämää muuttava kokemus – itse asiassa se veti useita henkilöitä tuossa ryhmässä takaisin pitkän sairasloman partaalta! Stressiä oli kasaantunut heidän yksityisessä ja ammatillisessa elämässään, he olivat uupuneita eivätkä jaksaneet enää työskennellä. Kuitenkin Transsendenttisen Meditaation harjoittaminen käänsi tilanteen. Sairasloma ei ollut enää tarpeen. Kuusi kuukautta meditoituaan nämä ihmiset voivat erinomai­sesti ja kokevat toipuneensa täysin. Yhtiö säästi paljon rahaa ja paljon inhimillistä kärsimystä vältettiin.

Nämä ovat hyvin inspiroivia kokemuksia myös minulle. Siksi jatkan meditaation opettamista – se todella toimii joka kerta.


Tri Bechillä on tutkinto Kööpenhaminan yliopistosta ja hän on työskennellyt useilla lääketieteen aloilla, mm. synnytyssairaalassa. Hän on kirjoittanut useita terveysaiheisia kirjoja, toimii kolumnistina ja esiintyy usein julkisissa keskusteluohjelmissa.


tm.org/blog/people/an-interview-with-a-doctor-do-you-recommend-transcendental-meditation-to-your-patients/

Koko haastattelu (engl.):
tmhome.com/experiences/interview-dr-charlotte-bech-meditation-medicine/