Transsendenttinen Meditaatio

TM-uutiskirje
2009-2015

Arkisto

Haastattelussa "stressin isä", tri Hans Selye

Hans Selye, Itävalta-Unkarissa syntynyt ja Kanadassa uransa luonut endokrinologi oli yksi stressitutkimuksen tärkeimmistä pioneereista viime vuosisadalla. Hän kiinnostui 1970-luvulla Transsendenttisen Meditaation käytöstä stressin hallinnassa ja keskusteli aiheesta Maharishin kanssa. Oheiset otteet ovat Hans Selyen haastattelusta, joka on julkaistu alunperin vuonna 1976 Robert Oatesin kirjassa Celebrating the Dawn.
 


Tri Selye: "Minulla oli onnekseni mahdollisuus viettää lähes kokonainen päivä Maharishi Mahesh Yogin kanssa hänen erään kansainvälisen kokoontumisensa yhteydessä. Sen jälkeen olen aina ajatellut, että olisi hyvin hedelmällistä tutkia yksityiskohtaisesti niitä ilmeisiä fysiologisia ja psykologisia vaikutuksia, joita Transsendenttisella Meditaatiolla on elimistön kokemaan stressiin.

Jo tehdyt tutkimukset osoittavat, että Transsendenttisen Meditaation fysiologiset vaikutukset ovat täsmälleen päinvastaisia kuin ne vaikutukset, jotka lääketieteen näkemyksen mukaan ovat ominaisia elimistön yrityksille vastata stressitilanteen vaatimuksiin."

Kun sanot, että TM-tekniikan vaikutukset ovat päinvastaisia kuin stressin aiheuttamat, tarkoitatko että seuraukset ovat päinvastaisia kuin silloin kun elimistö on paineen alaisena?

Tri Selye: "Kyllä. Tästä on tutkimusnäyttöä aineenvaihdunnan, hengityksen, ihon sähkönvastuksen, veren laktaattipitoisuuden, aivojen sähkötoiminnan ja verenkiertoelimistön osalta. Samalla tavalla Transsendenttisen Meditaation terapeuttiset vaikutukset elimistön häiriötiloihin ovat kaikkein ilmeisimpiä tapauksissa, joita kutsutaan 'stressitaudeiksi' tai 'sopeutumisvaivoiksi'. Näitä ovat erityisesti hermoston, sydän- ja verenkiertoelimistön ja ruoansulatuksen oireet sekä yliherkkyydet; nämä oireet ovat elimistön epäsopivia reaktioita jokapäiväisen elämän stressitekijöihin."

Maharishi on sanonut, että jos henkilö meditoi säännöllisesti, elimistö purkaa kasaantunutta stressiä yhä enemmän, niin että aikaa myöten on mahdollista vapautua stressistä kokonaan. Näetkö, että tämä olisi mahdollista ihmisen hermostolle?

Tri Selye: "Tässä on kyse stressi-sanan erilaisista määritelmistä, ja mielestäni vaikka tämä keskustelu onkin tarkoitettu muille kuin lääketieteen asiantuntijoille, meidän pitäisi pyrkiä pitämään se tieteellisesti täsmällisenä. Ja jos käytämme stressi-sanan lääketieteellistä määritelmää, niin silloin TM:n tai minkään muunkaan menetelmän tai lääkkeen tarkoitus ei ole kaiken stressin poistaminen."

Miksi ei?

Tri Selye: "Ilman jotain stressiä emme edes pystyisi nyt puhumaan!"

Siis puhuminen vaatii jotain stressiä?

Tri Selye: "Stressin määritelmä on, että se on elimistön vaste mihin tahansa vaatimukseen. Jopa silloin kun nukut tai olet nukutuksessa, sinulla on jotain stressiä, koska käytät jotain osaa elimistöstäsi – sydämesi pumppaa verta, keuhkosi hengittävät."

Eli yksinkertaisesti sanottuna, määritelmien ero on siinä, että Maharishin puhuessa stressistä hän tarkoittaa jotain täysin negatiivista, mutta lääketieteellinen määritelmä voi tarkoittaa jotain positiivista tai negatiivista?

Tri Selye: "Kyllä. Nimittäin, kun kehitin tämän käsitteen, en ajatellut tätä eroa; käytin vain sanaa stressi. Mutta tässä tulee usein sekaannusta. Yleisessä kielenkäytössä stressi ja kärsimys (distress) ovat usein synonyymejä, mutta tieteellisesti eivät. Stressaava kipu tai suru tai hermostuneisuus ovat haitallista stressiä, kärsimystä. Mutta luovan työn stressiä tai sinnikkyyden kautta saavuttamisen stressiä ei ole tarkoituksenmukaista poistaa. On siis olemassa hyvää stressiä (tieteellinen termi on 'eustressi') ja pahaa stressiä ('distress', kärsimys tai uupumus). Elimistön vaste mihin tahansa vaatimukseen on stressiä. Stressiä on aina, joten olennaista on varmistaa, että se on hyödyllistä sinulle ja muille ihmisille."

Miten siis määrittelisit TM-tekniikan hyödyn tämän stressi-käsitteen puitteissa?

Tri Selye: "Kutsuisin sitä menetelmäksi, joka rentouttaa ihmisen keskus­hermostoa siinä määrin, että se tulee paremmin toimeen stressin kanssa, eikä kärsi stressistä, mutta säilyttää stressin hyödylliset vaikutukset. Transsendenttinen Meditaatio auttaa hermostoa valmistautumaan kaikkeen toimintaan. Hermostohan on stressin pääasiallinen lähde, sekä miellyttävän että epämiellyttävän; sekä tyydytyksen että tyytymättömyyden lähde. Ja ajattelen, että jos TM-harjoituksella voi vaikuttaa hermostoon niin, että se todella rentoutuu, ja on todella parhaiten valmistautunut kohtaamaan minkä tahansa vaatimuksen, niin se on ihanteellinen ratkaisu."


Hans Hugo Bruno Selye (1907-1982) on tullut tunnetuksi "stressin isänä". Jo niin varhain kuin vuonna 1926, vasta toisen vuoden lääketieteen opiskelijana, tri Selye alkoi kehittää sittemmin kuuluisaksi tullutta teoriaansa stressin vaikutuksesta ihmisten kykyyn selviytyä ja sopeutua vammojen ja intensiivisten kokemusten aiheuttamissa paineissa. Elämän­mittaisen tutkimustyönsä kautta hän tuli johtopäätökseen, että stressillä on osuutensa kaikkien sairauksien kehittymisessä, ja että hallitsematon stressi voi johtaa "sopeutumis­sairauksiin", kuten mahahaava, korkea verenpaine, ja monet muut taudit joita stressi aiheuttaa tai pahentaa.

Tri Selyellä oli kolme tohtorintutkintoa (M.D., Ph.D., D.Sc.) ja 43 kunniatohtorin arvoa. Selye kirjoitti noin 39 kirjaa ja yli 1700 artikkelia stressistä ja siihen liittyvistä ongelmista. Hän oli Nobel-ehdokkaana 10 kertaa.


tm.org/blog/people/interview-with-father-of-stress